Błędy w aranżacji kuchni

Kuchnia jest prawdziwym sercem domu. Nie tylko gotujemy w kuchni, ale także jemy śniadania, obiady, kolacje czy po prostu pijemy kawę z rodziną i przyjaciółmi. Dlatego projekt kuchni powinien być piękny, ergonomiczny i funkcjonalny. Jednak tworząc wnętrze kuchni, często popełniamy poważne błędy, które bardzo trudno później naprawić.

Niedogodny dostęp do trójkąta kuchennego

Trójkąt kuchenny zawiera zlew, kuchenkę i lodówkę. Główna czynność pracy odbywa się w przestrzeni między nimi. Planując lokalizację tych elementów, należy bardzo uważać, aby zapewnić do nich łatwy dostęp. Optymalnym rozwiązaniem jest sytuacja, gdzie obwód trójkąta kuchennego nie powinien być mniejszy niż 3 metry i większy niż 7,5 metra. W przeciwnym razie albo będziesz zbyt ciasny i niewygodny, albo będziesz musiał dużo energii biegając po kuchni.

W kuchni zawsze przechowywanych jest wiele różnych przedmiotów, od naczyń po mobilne urządzenia gospodarstwa domowego. Jeśli powierzchnia kuchni nie jest zbyt duża, ciągle będziesz mieć do czynienia z brakiem wolnego miejsca w szafce. W rezultacie zaczniesz używać stołu jadalnego i blatu nie zgodnie z ich przeznaczeniem, ale jako dodatkowe półki. A wszystko to za sprawą nieprzemyślanego projektu mebli. Aby tego uniknąć, należy maksymalnie wykorzystać przestrzeń pionową. Zapełnij miejsce nad lodówką i nad kuchenką oraz umieść pionowe szafki pod sufitem.

kuchnia

Mała powierzchnia robocza

Jednym z najczęstszych problemów w projektowaniu kuchni jest niewystarczająca powierzchnia blatu, który jest wielofunkcyjnym i często używanym elementem wyposażenia wnętrz. Aby uniknąć niepotrzebnych niedogodności, rozważ zainstalowanie wyspy lub baru. Kuchnia to pomieszczenie w domu, w którym słabe oświetlenie jest po prostu nie do przyjęcia. To nie tylko kwestia piękna, ale także kwestia bezpieczeństwa. W kuchni stale masz do czynienia z ostrymi i gorącymi przedmiotami, dlatego oprócz standardowych lamp konieczne jest osobne oświetlenie obszarów roboczych.

Tani fartuch kuchenny

Fartuch kuchenny to przestrzeń najbardziej narażona na działanie tłuszczu i resztek jedzenia. Często, gdy budżet na remont kuchni jest ograniczony, fartuch kuchenny jest dekorowany zgodnie z zasadą resztek. Oznacza to, że jeśli nie ma wystarczającej ilości pieniędzy na płytki, szkło lub inne drogie materiały, przestrzeń tą malujemy czy nawet pokrywamy tapetą. Takie oszczędności przekładają się następnie na dodatkowe koszty. Wyobraź sobie, jak będą wyglądać ściany kuchni, która jest narażona na działanie pary i tłuste plamy. Jednocześnie twoje wysiłki, aby wyczyścić tanią powierzchnię detergentami, mogą doprowadzić do jeszcze bardziej katastrofalnych rezultatów.

Nieprzyjemny zapach może zepsuć wrażenie najlepszej aranżacji wnętrza. Wiele gospodyń domowych, które są fanami tradycji, uważa, że otwarte okno może z łatwością zastąpić wentylacje. Jednak w praktyce zasada ta działa tylko w określonych warunkach klimatycznych, niewielkiej powierzchni samej kuchni i zamkniętym układzie mieszkania. W standardowych kuchniach lepiej kupić wysokiej jakości okap, który nie tylko usunie zapachy i utrzyma kuchnię w czystości, ale także pozwoli ci oddychać czystym powietrzem.

Niewłaściwy rozmiar wyspy

Kiedy myślimy o dodatkowej wyspie w kuchni, wyobrażamy sobie dodatkową przestrzeń do przechowywania i powiększoną powierzchnię roboczą. Jednak wyspa, która jest zbyt duża lub nieprawidłowo położona, może powodować wiele niedogodności. Wąskie alejki, utrudniony dostęp do kuchennego trójkąta - to niedogodności wynikające z niewłaściwego dopasowania rozmiaru wyspy.